Nimeni nu suflă o vorbă despre câte firme s-au înscris la licitația privind construirea laserului de la Măgurele și câte au rămas în competiția pentru zecile de milioane de euro de la UE. România riscă să se facă de râs Sursa: LIBERTATEA
1 /.
Atribuirea lucrării de construire a infrastructurii de la Măgurele, acolo unde va fi ridicat cel mai puternic laser din lume, se face cu uşile închise. Asta, în condiţiile în care legea achiziţilor publice spune: „Cât mai multă transparenţă”. Bătălia este strânsă, iar mizele sunt uriaşe - aproximativ 76 de milioane de euro va costa prima parte a proiectului : construirea infrastructurii, adică clădiri şi drumuri.
Pe piaţă se vehiculează că în cărţi au rămas patru firme care se bat pentru câştigarea acestui contract şi că printre ele ar fi şi Strabag şi Astaldi, abonate la banii publici. Până în prezent s-au depus trei contestaţii, potrivit Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), iar mai marii Institutului au răspuns la peste 300 de clarificări cerute de firmele care s-au înscris la licitaţie, potrivit siteului de licitaţii publice.
Şeful proiectului: „Nu ştiu nimic”
Nici măcar numele ofertanţilor nu au fost făcute publice, pe motiv că este totul „confidenţial”, potrivit profesorului Nicolae Zamfir, directorul general al Institutului Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” şi managerul proiectului ELI în România. Contactat de mai multe ori de EVZ şi întrebat de ce nu sunt făcute publice numele firmelor care participă la licitaţie, acesta a replicat: „Este confidenţial. Haideţi să aşteptăm, să nu periclităm licitaţia. Nu mă ocup de licitaţie, deci nici nu ştiu cine a rămas în cursă”.
Numai că, în documentaţia de licitaţie apare, negru pe alb, următorul anunţ:„Printre persoanele cu funcţie de decizie din cadrul autorităţii contractante în ceea ce priveşte organizarea