Preşedintele României, Traian Băsescu, îşi încheie mandatul la sfârşitul anului viitor, dar s-a decis să nu abandoneze politica.
Miscarea Populara este deocamdata o fundatie infiintata de consilierii presedintelui Traian Basescu, la indemnul acestuia. Presedintele Romaniei a spus cu ocazia lansarii Miscarii Populare, ca scopul principal ar fi atragerea celor peste 50 la suta dintre romanii care au lipsit de la alegerile din decembrie anul trecut.
Lucrurile sint, insa, ceva mai complicate. Presedintele roman a constatat nu doar ca absenteismul creste, ci si ca oamenii asteapta ceva nou pe scena politica. Presedintele Miscarii Populare, Marian Preda este decan al Facultatii de Sociologie la Universitatea Bucuresti, implineste peste o luna 50 de ani si este un sustinator al ideologiei de dreapta, dar dupa primele iesiri publice nu s-ar putea spune ca este un personaj carismatic.
De fapt presedintele roman nici nu s-a gindit probabil sa gaseasca un politician cu aderenta la public, care sa-i duca mai departe ideile prin aceasta Fundatie, ci a cautat mai degraba un intelectual convins de doctrina conservatoare, dar care sa nu aiba o personalitate excesiva si sa nu existe riscul de a intra in coliziune unul cu celalalt. Traian Basescu a devenit foarte precaut din acest punct de vedere, mai ales dupa experientele din ultimele doua saptamini. In aceasta perioada, presedintele roman s-a despartit de PDL, partidul pe care l-a condus inainte de a ajunge in fruntea tarii, dupa ce democrat-liberalii nu au ales-o pentru prima functie in partid pe favorita sa, Elena Udrea.
Autoritatea presedintelui roman a fost pusa la grea incercare si de fostul procuror sef anticoruptie, Daniel Morar, dar si de alti procurori din Directia Nationala Anticoruptie care s-au asociat impotriva numirilor anuntate de Traian Basescu in acest domeniu.