Distribuitorii români cumpără medicamente de la producători la preţ de România, foarte mic, şi le revând în alte ţări, uneori chiar cele din care le cumpără, la preţuri mai mari, fără să asigure necesarul de medicamente din spitalele şi farmaciile româneşti. Pentru că legea le permite acest lucru.Cazul zguduitor al bolnavilor de cancer din România, rămaşi fără medicamente a ridicat vălul de pe o situaţie primejdioasă: oamenii sunt condamnaţi la moarte de exportul paralel de medicamente, activitate legală, cu o miză de sute de milioane de euro.
Vă prezentăm, într-o analiză proprie, de ce a luat amploare practica exporturilor paralele, cum a înlesnit statul amploarea acestora, cum afectează pacienţii români, cum şi mai ales cine le-ar putea limita.
Ce este exportul paralel
Exportul paralel este o activitate legală şi poate fi derulată de orice distribuitor de medicamente român sau străin autorizat de Agenţia Naţională a Medicamentului, ne-a declarat Dan Zaharescu, directorul executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) din care fac parte companii care deţin 70% din piaţa pharma. Pe scurt: distribuitorul cumpără de la producător medicamente la preţuri speciale pentru România, adică foarte mici (printre cele mai mici din Europa), pe care vinde în Europa, uneori chiar în statele din care provin, la preţuri mult mai mari.
Cum funcţionează mecanismul exporturilor paralele şi cum afectează pacienţii români
Medicamentele al căror preţ e reglementat de stat – medicamente pe bază de prescripţie medicală – sunt aduse în România de producători cu cel mai mic preţ dintr-un grup de 12 state europene, întrucât aşa prevede legislaţia în vigoare.
“Motivul principal pentru care exportul medicamentelor din România este profitabil este ordinul Ministrului Sănătăţii 75/2009, cu modificările ulterioare, care reglem