Producătorii de plăci de gips-carton estimează că piaţa de profil a rămas pe minus anul trecut în volum, pe fondul contextului economic actual şi al situaţiei din sectorul construcţiilor. Pentru 2013 jucătorii prognozează revenirea pe plus a pieţei, iar speranţele de creştere sunt nu doar la nivel declarativ, ci sunt susţinute de planuri sau proiecte de investiţii.
Piaţa sistemelor de gips-carton s-a situat în 2012 la un volum de circa 38 milioane metri pătraţi, în uşoară scădere faţă de anul precedent, conform estimărilor companiei Siniat România (fosta Lafarge Gips România), şi au fost influenţate negativ de scăderea investiţiilor în construcţii şi amânarea finalizării unor proiecte din lipsă de creditare, gestionarea defectuoasă a fondurilor europene destinate construcţiilor, creşterea preţurilor la materiile prime, precum şi de fluctuaţiile schimburilor valutare.
„Efecte pozitive au avut proiectele finanţate de la bugetul de stat pentru infrastructură, reabilitarea termică a clădirilor şi Prima casă, precum şi investiţiile private în centre de business şi construcţii industriale“, afirmă Marc-Andre Fritsche, directorul general al companiei controlate de grupul belgian Etex.
Compania ia în calcul, în planurile de afaceri, o creştere anuală de 5% a volumului pieţei de profil, susţinută de cererea de sisteme de gips-carton şi tencuieli pe bază de ipsos pentru investiţii private în centre de business şi în sectorul industrial.
„Se vor continua, de asemenea, lucrările de reabilitare termică a construcţiilor vechi cu fonduri europene şi de la bugetul de stat, având în vedere că în 2020 acest program trebuie finalizat şi, în prezent, au fost reabilitate doar circa 15% din totalul clădirilor incluse în program“, a adăugat şeful Siniat România. În plus, în România există un potenţial ridicat pentru investiţiile care vizează reabilitar