Să recunoaştem: cei mai mulţi dintre noi au tendinţa de a neglija o tuse, o migrenă, un puseu de febră. Ne tratăm la repezeală, cu nişte pastile şi uităm de durere. Dar dacă suferinţa se întoarce? Atunci e cazul să lăsăm la o parte comoditatea şi să batem la uşa cabinetului medicului de familie. Fiindcă şi cele mai banale simptome pot ascunde probleme serioase de sănătate.
- Slăbeşti şi nu ştii de ce. Nu ţi-ai propus să scapi de nişte kilograme, deci nu ţii o dietă cu acest scop, nici nu s-au produs alte schimbări în stilul tău de viaţă – nu faci mai mult sport ca înainte, nu munceşti până la epuizare, nu ai o supărare care să te macine. Deci nu găseşti nici o explicaţie a faptului că slăbeşti văzând cu ochii. Dar medicul tău o poate găsi, cu ajutorul unui set de analize. Cauzele pot fi multiple, de la diabet zaharat la probleme ale glandei tiroide, tuberculoză, afecţiuni hepatice, infecţie cu tenie sau tumori maligne.
- Febra nu cedează. Nu eşti răcit(ă) şi totuşi faci febră. Iei aspirină sau un tratament naturist şi degeaba: temperatura scade pentru moment, apoi revine. Sau, şi mai şi, nu cedează măcar o clipă. Temperatura mare este un simptom caracteristic multor afecţiuni, de la cele infecţioase (virale sau bacteriene, toxiinfecţii alimentare, “boala sărutului” – mononucleoza infecţioasă, infecţii ale tractului urinar, infecţii respiratorii, tuberculoză, HIV) la gastroenterită, artrită reumatoidă sau diverse forme de cancer (limfom, leucemie, cancer renal etc.).
- Te sâcâie tusea. O tuse persistentă, fără o cauză determinată şi care nu cedează la tratamentul cu antitusive şi/sau antibiotice, poate semnala un număr mare de afecţiuni. Primele la care te poţi gândi sunt problemele respiratorii (astm bronşic, bronhopneumopatie obstructivă – BPOC, rinosinuzită cronică sau cancer pulmonar). Dar tusea mai poate semnala refluxul gastroesofagian sau ag