Lucrările de reabilitare ale Cetăţii Aiudului se ridică la aproximativ 24 de milioane de lei. În acest an, va fi restaurat fostul Palat Princiar şi două dintre turnurile fortificaţiei. Monumentul nu a mai fost reparat din 1970.
Forma actuală a Cetăţii medievale din Aiud, de pentagon neregulat, este din secolul al XV-lea. În fapt, avem de a face cu o fortificare a bisericilor din interiorul actualei incinte, potrivit istoricului Paul Scrobotă, directorul Muzeului de Istorie din Aiud.
Trei nume, un singur oraş
Construită în centrul oraşului Aiud, căruia maghiarii îi spun Nagyenyed, iar saşii l-au botezat Strassburg am Mieresch, fortificaţia a fost ridicată de saşii veniţi în această parte a Transilvaniei, acum peste 400 de ani, din Saxonia, Luxemburg şi Alsacia. Fortificaţia a intrat în ultimii ani în paragină. Pas cu pas, tencuiala s-a desprins de pe ziduri, iar cărămizile au ajuns mai mult golaşe. Mai mult, fortificaţia este ştirbă, după ce unul dintre cele nouă turnuri, apărate odinioară de breslaşii aiudeni, nu mai există. Ultimele reparaţii la Cetate s-au făcut în anii 1970. Foto Cetatea Aiudului în restaurare
Printr-un program al Ministerului Culturii, în vara anului trecut, a demarat o amplă lucrare de schimbare la faţă a obiectivului turistic numărul unu din Aiud. Lucrările sunt realizate de SC Euras SRL. „Reprezentativă pentru tot ceea ce a însemnat şi înseamnă municipiul nostru, din punctul de vedere al deţinerii unui potenţial deosebit, atât din punct de vedere istoric, cultural, cât şi educaţional, Cetatea Aiudului constituie epicentrul unui proiect turistic complex pe care dorim să-l promovăm la justa sa valoare“, a spus primarul Horaţiu Josan.
Reabilitarea fostului Palat Princiar din Cetate
Una dintre clădirile aflate în pericol de prăbuşire este tocmai castelul principelui Gabriel Bethle