Un binom de actualitate
• interviu realizat cu medicul si scriitorul Virgil Răzesu Reporter: Domnule doctor Virgil Răzesu, nu v-am mai „întîlnit“ prin presa noastră, cu exceptia zilei Dvs. aniversare cînd Dl. Nicolae Sava a publicat în Ceahlăul o tabletă măgulitoare.
Virgil Răzesu: Mărturisesc că tableta de care vorbiti a fost o foarte plăcută surpriză pentru mine, cu atât mai mult cu cît cu Dl. Sava, ne-am mai „încontrat“, pe teme scriitoricesti.
Rep.: Asemenea înfruntări sînt binevenite si nu trebuie să lase urme de nesters. Apropo de prezentă, cred că au fost destul de multe evenimente la ordinea zilei care puteau să vă suscite interesul si comentariile. Nu le-ati luat în seamă sau ati fost ocupat? Iată, m-as referi, în mod special, la tema binomul „privat-public“ în medicină si sănătate, care a suscitat discutii destul de ample. Cred că cititorul nu este prea orientat în problematica respectivă. Cum priviti lucrurile, în lumina unei experiente îndelungate?
V.R.: Trebuie să spun că nu pot rămîne indiferent la ce se petrece în jurul nostru si, din nefericire, realitatea nu este îmbucurătoare, este departe de a merge pe un drum firesc si orice răspuns contine, si el, o doză de anormalitate. Referitor la tema de discutie propusă, s-ar putea ca unora dintre „ai mei“ să nu le fie pe plac comentariile mele. Dar ... încerc să fiu obiectiv. Teoretic, acest „binom“, cum l-ati numit, ar trebui să existe si să functioneze si la noi, ca oriunde în lumea civilizată, ca o realitate benefică pentru toate părtile implicate. E greu de stabilit proportia ideală dintre cele două sectoare, dar ea se reglează în raport cu o multitudine de factori care tin de populatie si, evident, de oamenii bolnavi. Curînd după revolutie, în speranta că vom evolua înspre normalitatea evocată, am abordat adesea, cu colegii mei, problemele privatizării. Dar mărturise