Aflat în vizită în Germania, unde preşedintele rus Vladimir Putin a a participat, împreună cu Angela Merkel, la ceremonia de deschidere a Târgului Anual Industrial de la Hanovra, pe liderul de la Kremlin l-a ajuns trecutul din urmă. Mai mulţi foşti colegi ai săi din serviciile secrete sovietice (KGB) au povestit pentru publicaţia franceză „L'Express“despre activitatea de spion a lui Vladimir Putin.
Ei spun că Vladimir Putin, departe de a fi un erou, este mai degrabă un „spion mediocru“. „La apogeul carierei sale, între anii 1984 şi 1990, actualul preşedinte rus conducea Casa prieteniei germano-sovietice, cu sediul la Dresda în Germania de est. O adevărată sinecură, având în vedere că STASI (serviciile secrete est-germane) erau atotputernice şi extrem de eficiente . Activitatea spionului Putin era de facto „şomaj tehnic“, susţine Valeri Kiriaiev, 53 de ani, fost colonel KGB, astăzi director adjunct al publicaţei ruse „Novaia Gazeta“. El spune că „pe o scară de la 1 la 10, Vladimir Putin s-a expus la zero pericole cât a fost la Dresda“.
„În acele vremuri, adevăraţii agenţi secreţi erau trmişi la Londra sau la Paris, în spatele liniilor inamice, cu acoperire diplomatică sau ca translatori. „Pe atunci eu îmi încheiam serviciul militar ca translator în Afganistan unde am fost rănit de trei ori. Apoi, în cadrul departamentului cinci al KGB, am răspuns de combaterea disidenţei şi de lupta împotriva fundamentalismului islamic. Am fost infiltrat în reţeaua acestora din care făceau parte militanţi din toate republicile musulmane din fosta URSS, am descoperit imprimerii clandestine“, mai spune Kiriaiev.
Spionajul rus, la pământ
„Astăzi spionajul rusesc este la pământ. În timpul luării de ostatici de la Teatrul din Moscova de către rebelii ceceni, din octombrie 2002, serviciile speciale ruse i-au adormit pe toţi teroriştii cu un gaz p