Parlamentarul Remus Cernea vrea ca Biserica să nu mai fie finanțată de la stat şi a elaborat în acest sens o iniţiativă legislativă.
Remus Cernea crede că un procent din impozitul pe venit al cetățenilor ar fi suficient pentru nevoile Bisericii, dacă acesta ar fi redirecţionat spre finanţarea bisericilor. Iniţiativa lui Cernea vine în contextul în care anul acesta statul a acordat aproape 71 de milioane de euro pentru finanţarea bisericilor din România şi străinătate.
Sistemul propus de Cernea este unul similar cu direcţionarea celor 2% către ONG-uri. "Ce propun eu nu este formulat împotriva Bisericii sau împotriva statului. Este un principiu asumat de mai multe ţări europene, ca Germania. Este un principiu democratic, simplu şi intuitiv. Anume: fiecare persoană poate direcţiona un anumit procent din impozitul pe venit către biserica de care aparţine. Biserica ar avea de aici un avantaj pentru că ar beneficia de fonduri predictibile şi pe care poate conta, iar statul nu ar mai acţiona arbitrar ca până acum. Spre exemplu, mulţi ani s-au acordat bani pentru construcţia de biserici, iar anul acesta s-au respins toate amendamentele care vizau construcţia de biserici", a declarat Remus Cernea, la România TV.
Cernea, care a explicat, pentru Gândul, că s-a inspirat din modelul german, crede că iniţiativa ar fi benefică şi pentru stat, şi pentru Biserică, pentru că ar avea, astfel, un venit stabil. Totuşi, reprezentanţii BOR nu privesc cu ochi bun această iniţiativă, despre care spun că trebuie analizată şi dezbătută foarte bine şi că nu este aplicabilă în România; ei consideră că finanţarea Bisericii de către stat nu se face din milă şi au subliniat că acest lucru a fost respectat chiar şi de regimul comunist.
Deşi Cernea susţine că mai mulţi colegi din Parlament sprijină iniţiativa, aceştia nu recunosc că ar fi de acord cu respectivul demers.