Inspectoratul General al Politiei Romane a efectuat anul trecut 691 de verificari in randul companiilor si distribuitorilor pentru combaterea pirateriei software, in urma carora au fost inregistrate 313 dosare penale, potrivit informatiilor prezentate intr-un eveniment organizat de IGPR si Business Software Alliance (BSA). In 126 dosare penale a fost dispusa inceperea urmaririi penale. In privinta programelor apartinand membrilor BSA, exista 17 condamnari in 2012, dintre care 4 condamnari pronuntate impotriva administratorilor unor companii care au utilizat software piratat, iar 12 pentru cazuri de distribuire de programe pentru calculator piratat. O condamnare a fost pentru piraterie pe internet - punerera la dispozitie pe internet de soft fara licenta.
Mai exact, verificarile facute de politie au vizat firmele cu minim 15 calculatoare. Au fost efectuate 691 de verificari impotriva pirateriei softare, au fost depistate 351 de persoane care sunt cercetate pentru savarsirea de infractiuni de incalcare a drepturilor de autor asupra programelor pentru calculator, iar in 126 dosare penale a fost dispusa inceperea urmaririi penale, fiind indisponibilizate peste 3000 de sisteme informatice, echipamente specifice sau sisteme de stocare a programelor.
"Principalul pericol social vine din zona de companii, pentru ca acestea utilizeaza software-ul ca pe orice alt activ al lor. Ca sa-si desfasoare activitatea firmele au nevoie de sediu, de birouri etc si de soft. Aceste programe sunt folosite in scop lucrativ, fie ca il vand fie ca il folosesc si le fac activitatea posibila sau mai usoara", a declarat Magda Popescu, avocat al Business Software Alliance (BSA).
Si oficialii politiei spun ca dat fiind nivelul pirateriei in Romania, verificarile vizeaza in principal firmele.
"Vorbim de o rata a pirateriei soft de 63% in Romania. Cand ai u