Opţiunea pentru monarhie este pe locul al doilea în topul preferinţelor românilor, după cea pentru republică prezidenţială, potrivit barometrului de opinie publică „Adevărul despre România“, realizat de INSCOP Research la comanda ziarului „Adevărul“. Conform sursei citate, românii vor republică prezidenţială (35,3%), monarhie constituţională (17,7%), republică parlamentară (13,2%) sau republică semiprezidenţială (12,9%).
Cercetarea a urmărit să testeze opţiunile cetăţenilor în contextul discuţiilor despre modificarea Constituţiei. Românii par să fie republicani convinşi, 61,6% declarându-şi opţiunea pentru o formă republicană de guvernământ, dar INSCOP consideră, însă, că mai importantă este opţiunea pentru un regim personalizat: 65,9% optează pentru republică prezidenţială, semiprezidenţială şi monarhie.
INSCOP explică această dispunere a percepţiei autorităţii politice prin tradiţia raportării la un lider vizibil care permite populaţiei o înţelegere simplificată a mecanismelor de exercitare a puterii şi nu este specific României. Personificarea puterii care ţine şi de o ritualizare a politicii şi poate fi explicaţia pentru opţiunea surprinzător de mare pentru monarhie, de 17,7%. INSCOP atrage atenţia că, dacă la începutul anilor ’90, monarhia era susţinută în primul rând de persoane în vârstă, care „prinseseră” cumva regimul interbelic sau măcar cărora li se povestise în familie despe Casa Regală, în 2013 bazinul electoral pentru monarhie este compus din tineri între 18 şi 35 de ani. Cei care au trăit direct sau prin amintiri vârsta de aur a monarhiei s-au împuţinat, în schimb a crescut preferinţa în rândul tinerilor explicabilă prin atitudinea negativă faţă de politică şi prin dimensiunea „mondenă“, cu mare trecere la publicul tânăr, a monarhiilor europene, în special cea britanică.
Opţiunea pentru monarhie este pe locul al doilea î