Refuzul de a face compromisuri şi francheţea i-au adus porecla „Doamna de Fier”. Însă aceleaşi atribute sunt cele care au transformat-o pe Margaret Thatcher, prima femeie premier britanic, într-un lider de calibru mondial.
Winston Churchill a jucat un rol crucial în câştigarea celui de-al Doilea Război Mondial, însă el nu a creat niciodată un curent. Numelui său nu i s-a adăugat grupul de litere „ism”. Thatcherismul, în schimb, numără şi astăzi milioane de adepţi.
Iar Margaret Thatcher, prima femeie care a ajuns premier în Marea Britanie şi primul politician care a câştigat această funcţie pentru trei mandate consecutive, a fost unul dintre puţinii politicieni care au schimbat lumea în timp de pace.
Revoluţia privatizărilor
Departe de a fi prima femeie care a urcat în structurile politice, „Doamna de Fier” a reuşit să-şi clădească o carieră în supraierarhizatul şi închisul climat politic britanic – iar asta fără a juca măcar o dată rolul „gospodinei”, ceea ce nu se poate spune despre alte femei puternice, printre care chiar şi Hillary Clinton.
Băutura preferată de Thatcher era whiskey, a fost fotografiată în nenumărate rânduri cu ţigara în mână, dar în acealaşi timp agenţii săi de pază povestesc că le curăţa pantofii şi camerele.
Influenţa lui Thatcher a ajuns şi în România: nu mai departe de sfârşitul anului 2011, preşedintele Traian Băsescu îndemna Partidul Democrat Liberal să-şi „găsească o Margaret Thatcher”.
Entuziasmul pentru privatizarea companiilor de stat, inclusiv a celor din domenii cheie precum transporturi, energie şi utilităţi, a stârnit o adevărată revoluţie, notează publicaţia de business „The Economist”. În plus, planurile lui Thatcher pentru încurajarea sectorului privat a servit drept model pentru estul Europei după căderea comunismului.
@N_