Dâmboviţa s-a clasat pe locul 19 în topul judeţelor cu cel mai bun nivel de trai din România, clasament realizat de gândul pe baza a şapte indicatori socio-economici relevanţi.
Mai exact, au fost luate în calcul, cu ponderi diferite, cifrele privind rata şomajului, salariul mediu net, suprafaţa spaţiilor verzi, rata criminalităţii, procentul gospodăriilor conectate la reţeaua de canalizare, productivitatea muncii (PIB pe cap de locuitor) şi speranţa de viaţă.
"Punctele forte" ale judeţului au fost rata criminalităţii şi speranţa de viaţă, ambele situate uşor sub, respectiv peste media naţională.
Circa 175 de dâmboviţeni la 100.000 de locuitori au fost condamnaţi definitiv în 2011, în timp ce la nivel naţional circa 223 de persoane la 100.000 de locuitori au fost găsite vinovate de către o instanţă, respectiv cu 27,4% mai multe. Totodată, speranţa de viaţă din Dâmboviţa este cu câteva luni mai mare decât media naţională de 73,4 ani.
(Click pentru a mări)
FOTO: gândul.info
Dâmboviţa a primit cele mai puţine puncte la capitolul suprafaţa spaţiilor verzi din localităţi, comparabilă cu cea din Mehedinţi, judeţ care s-a clasat pe penultimul loc în topul privind nivelul de trai.
În ceea ce priveşte productivitatea muncii, contribuţia unui dâmboviţean la economie este de circa 5.100 de euro, cu un sfert mai puţin decât media naţională de circa 6.820 de euro.
Un jucător cu un aport semnificativ la economia locală din judeţul Dâmboviţa este producătorul de electrocasnisce Arctic.
Compania a avut în 2011 peste 2.500 de angajaţi şi a derulat afaceri de peste 253,2 milioane de euro, potrivit celor mai recente date ale Ministerului Finanţelor Publice (MFP).
Dâmboviţa s-a clasat pe locul 19 în topul judeţelor cu cel mai bun nivel de trai din România, clasament realizat de gândul pe baza a şapte indicatori socio