Potrivit unui studiu internaţional, pescarii chinezi pescuiesc de 12 ori mai mult pește decât declară. « Este un adevărat jaf » spune un celebru biolog.
E un adevărat jaf, un jaf gigantic chiar, arată un studiu internațional coordonat de celebrul biolog Daniel Pauly. Potrivit acestuia, în ultimii zece ani, navele de pescuit chinezești au prins, departe de coastele Chinei, între 3,5 și 6 milioane de tone de pește pe an. În același timp, China nu declară decât 370 de mii de tone la Organizația Națiunilor Unite pentru alimentație și agricultură. Altfel spus, de 12 ori mai puțin decât cifrele pe care le anunța Pauly, în studiul care a apărut în revista Fish and Fisheries. Valoarea peștelui pe care vasele chinezești îl prind departe de coastele Chinei se ridică la 9 miliarde de euro pe an.
Cum se petrece această exploatare masivă a oceanelor de către chinezi ? În primul rând, studiul nu a fost ușor de făcut pentru că de multe ori, navele chinezești sunt înregistrate sub așa numitele pavilioane de complezență. Ca urmare, cei care au făcut studiul s-au bazat pe naționalitatea marinarilor și a comandanților de navă, deoarece se întâmplă rar ca un echipaj chinezesc să lucreze cu adevărat pentru un armator străin.
Pescarii chinezi merg în toate mările, dar cel mai mult, în apele din jurul continentului african. De acolo ei extrag aproape trei milioane de tone de pește pe an, adică două treimi din capturile din străinătate. Coasta de vest a Africii e cea mai afectată, dar și zone din Oceania, America de Sud și Antartica. Datele publicate de cercetători corespund așa numitului pescuit non-repertoriat, care nu e însă întotdeauna ilegal. O parte din acest pescuit e declarat de autoritățile statelor respective, dar pe cont propriu. De fapt peștele nu ajunge însă în țările africane, ci direct în China, ale cărei nave frigorifice imense așteaptă în largul