O iniţiativă remarcabilă a Ministerului Afacerilor Interne şi a Ministerului Educaţiei a reuşit să-i scoată pe elevi, dar şi pe copii de la grădiniţă, din faţa televizoarelor, a calculatoarelor şi să-i pună faţă în faţă cu realităţile vieţii. Din ce au văzut, timp de o săptămână, multora dintre cei mici le-a stârnit curiozitatea, altora le-a redus teama de oamenii în uniformă. Cei mai mulţi, însă, au înţeles cum trebuie să facă diferenţa între faptele bune şi faptele rele. Pentru a-i convinge, poliţiştii le-au pus şi un film în care personaje pozitive sunt boxerul Lucian Bute şi gimnasta Andreea Răducan iar cele negative sunt deţinuţii.
1 /.
O scurtă trecere în revistă a activităţilor de săptămâna trecută, arată că "Şcoala Altfel" a stârnit curiozitatea a mii de elevi. Fie că au participat la întâlniri cu poliţiştii de Rutieră, de la Inevstigaţii Criminale, Transporturi, Frontieră sau de la trupele speciale de intervenţie, copiii au "gustat" din ceea ce le părea interzis până acum. Au văzut pe viu cum se face o anchetă criminalistică, cum se intervine în cazuri de prindere a hoţilor, cum sunt testaţi şoferii sau cum acţionează câinii poliţişti. Şi părinţilor le-au fost de folos informaţiile. De pildă, unii dintre ei nu ştiau că, până la împlinirea vârstei de 14 ani, copiii nu au voie sa circule cu bicicleta pe drumurile publice.
Educaţie la faţa locului, în toată ţara
Poliţiştii din toată ţară au organizat, în săptămâna 1-5 aprilie a.c., întâlniri, acţiuni şi concursuri în unităţile de învăţământ, cu o tematică diversificată. Poliţia Română a luat în calcul toate aspectele, începând de la prevenirea absenteismului şi abandonului şcolar, continuând cu creşterea gradului de siguranţă al elevilor prin prevenirea faptelor cu violenţă, dar şi a consumului de etnobotanice, finalizând cu principalele reguli de circulaţie ce trebuie respectate pe drumuril