Cea mai importanta resursa regenerabila a Uniunii Europene este lemnul. conform unui documentar realizat de The Economist. In diversele sale forme, de la bastoane de palete la rumegus de lemn, aceasta resursa reprezinta jumatate din consumul de energie din surse regenerabile din Europa.
In unele state precum Polonia sau Finlanda, consumul de resurse regenerabile este asigurat in proportie de 80% de catre lemn. In Germania, stat care a acordat subventii uriase energiilor solare si eoliene, 38% din consumul non-fosil vine de la lemn. Astfel, spune autorul articolului, dupa ani de zile in care guvernele europene au laudat revolutia tehnologiilor in energia regenerabiula dar si reducerea emisiilor de carbon, principalul beneficiar pare a fi un combustibil preferat de societatile preindustriale.
Ideea ca lemnul emite mai putin carbon in aer suna bizar. In cazul in care lemnul este folosit intr-o statie si padurile sunt gestionate in mod corespunzator, atunci carbonul emanat pe cosurile de fum poate fi compensat de carbonul care este captat de copacii din plantatiile noi. In acest caz putem vorbi de carbon neutru.
In energie, lemnul are mai multe avantaje. Plantarea morilor de vant este costisitoare, in timp ce intr-o centrala se poate adapta pentru a arde un amestec de 90% carbune si 10% lemn, cu putine investitii. In plus, aceste centrale electrice sunt legate deja la retea. Mai mult, energia rezultata din lemn nu este conditionata de soare sau de vant, nu are nevoie de putere de rezerca pe timp de noapte sau in zielele fara soare sau vant.