Georgian Pop, şeful Comisiei SRI din Parlament a descris, într-un interviu acordat jurnaliştilor Ioana Lupea şi Dan Marinescu, la Adevărul Live, procedura prin care SRI autorizează interceptările naţionale.
“Există un mit, prin care la colţ de stradă nimeni nu mai vrea să vorbească cu cineva până nu îşi ascunde telefonul”, a declarat Georgian Pop.
Georgian Pop a reiterat că SRI este singura autoritate, la nivel naţional, care are dreptul de a realiza interceptarea telefoanelor de pe teritoriul României, iar procedura este una complicată, care implică numeroase filtre pentru obţinerea mandatelor legale. El a precizat că orice altă iniţiativă privată de folosire a unor echipamente tehnologice în scopul obţinerii de date cu caracter personal, este ilegală şi nu poate fi folosită ca probă în justiţie. El mai spus că, tehnic, niciun serviciu secret nu are posibilitatea să asculte toată societatea şi că s-a creat un mit în jurul acestei probleme.
De asemenea, el explicat că procedura standard în toate ţările care au ca fundament democraţia, statul de drept şi libertatea persoanelor, implică un factor uman care extrage pasaje sau frânturi de pasaje din conversaţii, care pot fi transformate în probe juridiciare. El a subliniat că doar suportul tehnic este insuficient ca probă în justiţie.
“Este o muncă infernală să extragi si să monitorizezi o întreagă populaţie. Ar însemna de trei ori populaţia României să se ocupe de transcrieri. Există pârghii sau filtre, de control instituţional, care să nu permită un abuz de interceptare”, a spus Georgian Pop.
Georgian Pop a enumerat aspectele tehnice care conduc la aprobarea mandatului de interceptare. El a spus că acesta are număr şi date de identificare, aprobate de judecător, în absenţa cărora sistemul nu porneşte.
Georgian Pop a menţionat că procedura implică automatizare. Iar la închider