Comisia Europeana a anuntat marti ca Sistemul IT de Informatii Schengen de a doua generatie (SIS II) a devenit operational. Sistemul faciliteaza schimbul de informatii intre autoritatile nationale de control al frontierei, autoritatile vamale si cele politienesti cu privire la persoanele care este posibil sa fi fost implicate in infractiuni grave. Sistemul include, de asemenea, alerte cu privire la persoane disparute, in special copii, precum si informatii despre anumite bunuri, de exemplu, bancnote, automobile, camionete, arme de foc si documente de identitate care este posibil sa fi fost furate, insusite ilegal sau pierdute.
In conditiile in care controalele la frontierele interne au fost abolite, SIS II indeplineste un rol crucial in facilitarea circulatiei libere a persoanelor in spatiul Schengen. SIS II este a doua generatie a Sistemului de Informatii Schengen, operational din 1995, ale carui functionalitati au fost acum imbunatatite, permitand, de exemplu, introducerea de date biometrice (amprente digitale si fotografii), lansarea de noi tipuri de alerte (in cazul furtului de aeronave, nave, containere, mijloace de plata) sau corelarea diferitelor alerte (de exemplu, corelarea unei alerte privind o persoana cu o alerta privind un vehicul). SIS II va include, de asemenea, copii ale mandatelor europene de arestare, care vor fi atasate direct la alertele privind persoanele cautate in vederea arestarii, predarii sau extradarii, ceea ce va facilita si va accelera luarea de masuri in consecinta de catre autoritatile competente.
Conform comunicatului Comisiei Europene, accesul la SIS II este permis doar autoritatilor nationale de control al frontierei, autoritatilor politienesti, vamale, judiciare, precum si organismelor responsabile de eliberarea vizelor si de inmatricularea autovehiculelor. Orice persoana are drept de acces la datele care o pri