Apa grea raan Foto: descopera.ro
900 de tone de apă grea, produsă pentru Nuclearelectrica între 2005 şi 2011 şi plătite cu peste 300 de milioane de euro, au fost trecute la Rezerva Statului. Deşi nu avea nevoie decât de 10 tone pe an, compania din Cernavodă le-a plătit, alături de buget, pentru a da de lucru Regiei Autonomă pentru Activităţi Nucleare Drobeta-Turnu Severin.
O cantitate de 862 de tone de apă grea, achiziţionată de Nuclearelectrica de la RAAN Drobeta-Turnu Severin, a fost trecută la rezerva de stat printr-o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului. Toate cele aproape 900 de tone au fost achiziţionate în perioada 2005-2011 pentru 1,4 miliarde de lei (circa 330 de milioane de euro) cu fonduri de la buget (84%) şi cu fonduri proprii Nuclearelectrica (16%).
În fundamentarea textului de ordonanţă se precizează că s-a luat această măsură pentru că, în perspectiva listării la bursă a Nuclearelectrica, Comisia Europeană şi FMI ar putea decide că alocarea bugetară pentru achiziţia de apă grea ar fi ajutor de stat, iar compania ar putea fi obligată să-l returneze, ceea ce „ar pune în pericol capacitatea societăţii de a-şi desfăşura activitatea curentă (…) şi creditele pe care le-a obţinut pentru finanţarea unităţii 2 de la Cernavodă”.
Povestea din spatele acestor 900 de tone de apă grea este cel puţin interesantă. După cum spune un fost director al Nuclearelectrica, sub protecţia anonimatului, totul a fost un demers pur politic menit să ţină în viaţă o structură ca RAAN care, altfel, ar fi dat faliment. Totul pe mulţi bani, sute de milioane de euro care, acum, sunt practic irosite, pentru că apa grea se stochează, fără să fie folosită (sau măcar nevoie reală de ea) la Cernavodă.
Motivul producerii masive de apă grea, începând cu 2005, îl reprezintă intenţia statului de a începe construcţia reactoarelor 3 şi 4 ale centralei de la Cernavodă. Pentr