SRI este singura autoritate, la nivel naţional, care poate asculta telefoanele de pe teritoriul României. Obţinerea mandatelor legale pentru interceptări presupune o procedură complicată, iar folosirea unor echipamente tehnologice în scopul obţinerii diferitelor date persoane este ilegală şi nu poate fi folosită ca probă în justiţie.
Georgian Pop, şeful Comisiei SRI din Parlament, a explicat că Serviciul Român de Informaţii este singura autoritate din România care are dreptul de a realiza interceptarea telefoanelor, într-un interviu acordat publicaţiei Adevărul.
Pop a subliniat faptul că SRI nu are posibilitatea să asculte toată populaţia şi că există filtre speciale care extrage pasaje din conversaţii care pot fi transformate în probe judiciare.
"Este o muncă infernală să extragi si să monitorizezi o întreagă populaţie. Ar însemna de trei ori populaţia României să se ocupe de transcrieri. Există pârghii sau filtre, de control instituţional, care să nu permită un abuz de interceptare", a spus Georgian Pop.
Citeşte şi Cum afli dacă telefonul tău este ASCULTAT? Apelezi un număr simplu
Şeful Comisiei SRI a spus că mandatul de interceptare are număr şi date de identificare, aprobate de judecător, în absenţa cărora sistemul nu porneşte.
Pop a menţionat că orice persoană care foloseşte un echipament de interceptare, interzis prin lege, va plăti penal.
În medie 91% dintre autorizaţii sunt date în cazurile penale, iar 9% sunt mandate privind siguranţa naţională.
Există şi cazuri în care mandatele au fost respinse. De obicei trebuie să existe o solictare a unui ofiţer de caz, care trebuie să se asigure în legătură cu oportunitatea acelui caz. Pop a menţionat că un prim filtru este oportunitatea dată de şeful direct al acelui ofiţer, alt filtru este cel juridic, iar dacă sunt îndeplinite condiţiile şi criteriile legale, rămâne o res