Locul 30 în clasamentul judeţelor cu cel mai ridicat nivel de trai din România, realizat de gândul, este ocupat de Galaţi.
Locuitorii săi întâmpină dificultăţi în găsirea locurilor de muncă, iar atunci când reuşesc să se angajeze sunt plătiţi cu sume sub media naţională.
Ei trăiesc, în medie, mai puţin decât ceilalţi români, iar la nivelul judeţului se înregistrează şi una dintre cele mai ridicate rate ale criminalităţii din ţară. Punctul forte al acestei regiuni îl reprezintă suprafaţa extinsă a spaţiilor verzi de care se bucură orăşenii.
Găsirea unui nou loc de muncă reprezintă o problemă pentru mulţi gălăţeni, având în vedere că rata şomajului din regiune, de 9,14%, este a şasea cea mai ridicată din România. La acest capitol, Galaţiul reuşeşte să devanseze în top doar judeţele Dolj, Mehedinţi, Teleorman şi Vâlcea.
Când devin salariaţi ai companiilor care îşi desfăşoară activitatea în această zonă a ţării, gălăţenii obţin salarii sub media naţională. La finalul anului trecut, spre exemplu, ei câştigau un salariu mediu net de 1.330 de lei, cu 208 lei sub media naţională şi cu 822 de lei mai mic decât cel obţinut, în aceeaşi perioadă, de către bucureşteni - cei mai bine plătiţi angajaţi din România. Totodată, gălăţenii primeau din partea patronilor, în decembrie 2012, acelaşi salariu mediu net ca angajaţii din judeţul Mureş.
(Click pentru a mări)
FOTO: gândul.info
Printre cei mai mari angajatori din Galaţi se numără ArcelorMittal, una dintre marile unităţi de producţie din România controlată de către miliardarul Lakshimi Mittal, şi a doua cea mai mare reţea de comerţ şi de distribuţie a materialelor de contrucţii din România, Arabesque.
Combinatul siderurgic ArcelorMittal a întâmpinat în ultima perioadă o serie de probleme şi a început o campanie de demolare a capacităţilor de producţie pe fondul cererii scă