Dezastrele naturale, in special inundatiile, nu-i ocolesc pe romani nici in aceasta primavara, in timp ce numarul caselor asigurate – obligatoriu sau facultativ – sunt in continua scadere. Statul nu mai este obligat sa despagubeasca pe cei neasigurati, care vor trebui sa scoata bani din buzunar pentru a-si reface gospodariile. Dar de ce nu-si mai asigura romanii casele?
In ultimele zile, autoritatile au anuntat mai multe coduri galbene sau portocalii pentru rauri din vestul si sudul tarii, inclusiv pentru Dunare.
De asemenea, dupa numeroase ploi este posibil sa apara chiar si alunecari de teren.
Inundatiile de saptamana trecuta au afectat 125 de localitati din 15 judete si aproape 7.000 ha de teren agricol, 27 de locuinte fiind inundate, a anuntat duminica Ministerul Afacerilor Interne (MAI). De asemenea, 3.000 ha de pasuni si 1.000 ha de paduri au fost afectate de inundatii in mai multe localitati din judetele Buzau, Bistrita-Nasaud, Calarasi, Dolj, Mures si Vrancea.
Totusi, dezastrele naturale nu-i sperie pe romani.
Numarul politelor de asigurare a locuintei s-a redus anul trecut cu 31% (peste 1,6 milioane polite), conform datelor furnizate de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) catre DailyBusiness.ro.
La finele anului trecut erau incheiate doar 3,67 milioane de polite de asigurare a locuintei, dupa ce la sfarsitul lui 2011 erau semnate 5,32 milioane de polite.
Fondul locativ din Romania cuprinde aproximativ 8,4 milioane locuinte.
Romanii sunt obligati sa-si asigure locuintele impotriva dezastrelor naturale (indundatii, cutremur si alunecari de teren), printr-o polita obligatorie (PAD) sau obligatorie.
Studiile Bancii Mondiale au aratat ca locuintele si, implicit, populatia Romaniei au o expunere majora la riscurile de cutremur, inundatii si al