Creşterile din pieţele de equities nu reflectă situaţia economică subsecventă, spune Banca Angliei, care avertizează investitorii asupra faptului că subestimează riscul din sistemul financiar. Câştigurile din piaţa de acţiuni de la jumătatea anului 2012 şi până în prezent reprezintă, în parte, o consecinţă a politicilor acomodative excepţionale ale băncilor centrale, s-a afirmat în şedinţa din 19 martie a.c. a Comitetului de Politică Financiară al Băncii Angliei, potrivit minutelor publicate la sfârşitul săptămânii trecute şi preluate de Bloomberg BusinessWeek.
Există percepţia că riscurile de scădere s-au atenuat, dar sentimentul din piaţă este prea "roz" faţă de stresul existent în sistemul financiar, mai spun reprezentanţii băncii centrale a Marii Britanii, care au recomandat recent creditorilor aflaţi sub supravegherea lor să obţină o capitalizare suplimentară de 25 lire sterline pentru acoperirea potenţialelor pierderi şi a posibilelor amenzi acordate pentru conduită neadecvată. Băncile şi-au îmbunătăţit robusteţea în ultimii ani, însă nu toate sunt acum capabile să reziste unor şocuri neprevăzute, mai spun oficialii Băncii Angliei. Efectul de pârghie cu care operează instituţiile de credit este foarte ridicat, iar acestea au o marjă mică de eroare.
Rezerva lor faţă de avansul cotaţiilor bursiere nu este singulară. "Mă tem că raliul recent din pieţele financiare ar putea fi un semnal eronat", spune şi Axel Weber, preşedinte al băncii elveţiene de investiţii UBS şi fost preşedinte al Bundesbank în perioada 2004-2011. Banca Angliei mai avertizează că au reapărut comportamente de piaţă care nu s-au mai văzut de dinainte de criza financiară, mai ales în ceea ce priveşte relaxarea condiţiilor de creditare.
Creşterile din pieţele de equities nu reflectă situaţia economică subsecventă, spune Banca Angliei, care avertizează investitorii asupra faptul