Ziua internaţională a romilor este marcată luni, 8 aprilie. O zi care în Franţa nu este motiv de sărbătoare, ba dimpotrivă, spun asociaţiile care constată o "radicalizare a respingerii acestei minorităţi".
În primele trei luni ale acestui an, aproape patru mii de romi au fost nevoiţi să-şi părăsească locul în care trăiau. Trei mii sub presiunea autorităţilor şi o mie după un incendiu sau o agresiune. Cifrele sunt publicate de Asociaţia europeană de apărare a drepturilor omului (AEDH). Cifra echivalează cu o cincime a populaţiei de etnie romă care ar trăi în Franţa în circa patru sute de tabere ilegale. Statisticile arată că demolarea acestor tabere s-a accelerat de la începutul anului, după o relativă acalmie în ultimul trimestru al lui 2012.
Pentru a linişti spiritele, dar şi Comisia Europeană, care avertizase din nou Franţa vara trecută, după o primă punere în gardă în 2010, Guvernul socialist adoptase în august o circulară interministerială semnată de şapte miniştri. Textul încuraja în particular găsirea de soluţii pentru cazarea familiilor gonite din taberele ilegale dărâmate de autorităţi. Aplicarea acestui text este "foarte rară şi eterogenă", deplânge însă asociaţia citată mai înainte. "Autorităţile continuă să aplice o politică intolerantă şi periculoasă vizavi de romi", mai scrie organizaţia neguvernamentală.
E adevărat că ministrul francez de Interne, Manuel Valls, pune paie pe foc. El declara acum trei săptămâni că "romii sunt la originea problemelor de coabitare; ocupanţii taberelor nu vor să se integreze în Franţa, din motive culturale sau pentru că sunt controlaţi de reţele mafiote", spunea atunci oficialul francez, provocând reacţii indignate ale asociaţiilor, dar nu numai.
Astfel, joia trecută, pentru prima dată, responsabilii principalelor patru culte din Franţa, creştin, budist, iudaic şi musulman, se arătau şi ei "alar