Rata scăzută a şomajului şi speranţa crescută de viaţă a locuitorilor din Bistriţa-Năsăud i-a asigurat judeţului, printre altele, locul 14 în clasamentul judeţelor cu cel mai ridicat nivel de trai din România, realizat de gândul.
Românii care trăiesc în această zonă a ţării se confuntă însă cu inconvenienţe precum sumele mici de bani pe care le primesc din partea angajatorilor sau suprafaţa redusă a spaţiilor verzi din mediul urban.
Locuitorii judeţului Bistriţa-Năsăud sunt unii dintre românii care trăiesc, în medie, cel mai mult. Speranţa lor de viaţă la naştere este de 74,1 ani, a şaptea cea mai ridicată la nivel naţional, apropiată de cea a românilor din judeţe precum Vrancea sau Suceava, dar cu peste un an mai mică decât cea înregistrată în cazul bucureştenilor.
Se poate spune, de asemenea, că bistriţenii trăiesc, în medie, cu aproape patru ani mai mult decât locuitorii judeţului Satu Mare şi cu peste doi ani şi jumătate în plus faţă de cei din judeţul Tulcea, regiuni unde se găsesc persoanele cu cea mai scăzută speranţă de viaţă la naştere din România.
Un alt avantaj al celor care trăiesc în judeţul Bistriţa-Năsăud este şi acela că rata şomajului înregistrată aici este una scăzută. Astfel, la finalul anului trecut, ea era de 4,99%, mai ridicată decât în judeţe precum Ilfov, Timiş, Bucureşti, Arad sau Cluj, unde ea nu depăşea 4%, dar mai scăzută decât în judeţe precum Satu Mare, Braşov, Iaşi sau Neamţ.
(Click pentru a mări)
FOTO: gândul.info
Deşi au locuri de muncă, bistriţenii sunt plătiţi foarte prost de către angajatori. Astfel, ei câştigau în decembrie 2012 unul dintre cele mai mici salarii medii nete din întreaga ţară, de doar 1.119 lei, acelaşi cu cel obţinut de angajaţii firmelor din judeţul Neamţ. Câştigul lor era cu 419 lei mai redus decât media naţională, de 1.538 de lei, şi cu 1.033 de lei mai mic d