Mureşul ocupă locul 12 în clasamentul judeţelor cu cel mai ridicat nivel de trai din România, realizat de gândul. Punctul forte al acestei regiuni este reprezentat de suprafaţa extinsă a spaţiilor verzi amenajate aici sub formă de parcuri, de grădini publice, de scuaruri şi de terenuri pentru baze sportive, aceasta fiind a noua cea mai mare din ţara noastră.
Mureşenii care locuiesc în zonele urbane ale judeţului se pot bucura astfel de 621 de hectare de spaţii verzi din totalul de 22.451 de hectare înregistrat la nivel naţional. Ei se pot plimba, de asemenea, prin parcuri şi prin grădini publice a căror suprafaţă este cu 551 de hectare mai mare decât cea din judeţul Giurgiu şi cu 544 de hectare mai mare decât cea din judeţul Tucea, cele două regiuni fiind codaşe la acest capitol în România.
Cu toate acestea, suprafaţa spaţiilor verzi din judeţul Mureş este mult mai restrânsă decât cea cu care se pot lăuda bucureştenii - lideri în top, de 4.807 de hectare, sau doljenii - poziţionaţi pe locul al doilea în top, de 1.323 de hectare.
Sumele de bani pe care le primesc mureşenii din partea angajatorilor nu sunt nici ele de neglijat, în ciuda faptului că acestea sunt, în general, sub media naţională. La finalul anului trecut, patronii firmelor din această regiune îşi plăteau angajaţii cu un salariu mediu net de 1.330 de lei, cu 208 lei mai mic decât cel înregistrat la nivel naţional (1.538 lei) şi cu 822 de lei mai mic decât cel câştigat de bucureşteni.
Cu toate acestea, sumele cu care sunt plătiţi angajaţii mureşeni erau cu aproape 270 de lei mai mari decât cele primite de salariaţii companiilor din judeţele Harghita şi Suceava, regiunile unde şefii îşi plăteasc cel mai prost angajaţii.
FOTO: gândul.info
Salariul mediu net obţinut de angajaţii din judeţul Mureş la finele anului trecut a fost însă acelaşi cu cel obţinut de sala