Ziua Mondială a Sănătăţii se celebrează pe 7 aprilie, încă din 1950, la iniţiativa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Tema din 2013 este prevenţia şi combaterea hipertensiunii în condiţiile în care tot mai mulţi români mor la vârste tinere din cauza bolilor cardiovasculare.
Hipertensiunea arterială este o problemă de sănătate publică la nivel mondial, întrucât afectează un adult din trei. Statisticile arată că în România această boală afectează 40% dintre români şi peste 60% din decese au drept cauză bolile cardiovasculare.
„Tema pentru anul 2013 este prevenţia şi controlul hipertensiunii arteriale, iar obiectivele specifice ale campaniei includ cunoaşterea cauzelor, efectelor şi a complicaţiilor hipertensiunii, a modalităţilor de prevenţie, prin adoptarea unui stil de viaţă săntos, precum şi încurajarea verificării valorilor tensionale“, spune dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar urgenţe în cadrul UPU „Sf. Spiridon“ Iaşi.
Grav este că jumătate din cei afectaţi nu ştiu de existenţa bolii şi nu urmează niciun fel de tratament, iar complianţa terapeutică este sub 10%.
Factorii de risc includ consumul excesiv de sare, fumatul, abuzul de alcool, sedentarismul, obezitatea, stresul şi stilul de viaţă dezechilibrat, bolile şi dezechilibrele metabolice. Hipertensiunea este un factor de risc major pentru infarct miocardic, accident vascular cerebral, insuficienţă renală sau orbire. Se poate reduce riscul de hipertensiune prin diminuarea consumului de sare, o alimentaţie echilibrată nutriţional, bogată în fructe şi legume şi săracă în grăsimi, consum moderat de alcool şi renunţare la fumat, combaterea sedentarismului, evitarea stresului şi a suprasolicitării.
Ziua Mondială a Sănătăţii
Este ziua în care s-a reuşit înfiinţarea unei noi agenţii specializate a Organizaţiei Naţiunilor Unite, numită Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). În prezent,