Potrivit statisticilor Ministerului Sănătăţii, din 2007 până în prezent, peste 12.500 de medici români, mulţi din centrele sanitare importante ale Transilvaniei, au făcut cereri pentru obţinerea certificatului de conformitate pentru a lucra în străinătate. Specialiştii francezi sunt de părere că medicii români sunt atraşi de condiţiile de muncă din celelalte ţări europene şi de salariile mai mari.
În opinia doctorului francez Jacques Barrier, profesor la Facultatea de Medicină din Nantes, Franţa, prezent la Cluj-Napoca la atelierele de formare din cadrul "Şcolii decanilor", emigrarea medicilor români se explică simplu: medicii, în special cei tineri, sunt atraşi de condiţiile din spitalele europene şi nu numai.
"Sunt fenomene care nu sunt neapărat definitive, ca să spunem aşa. Sunt câţiva medici români care emigrează în ţări în care condiţiile de găzduire sunt favorabile", a spus dr. Jacques Barrier.
Chiar şi ţara pe care o reprezintă este un adevărat rai pentru medicii români, spune medicul francez. Mai mult, acesta recunoaşte că printre doctorii care au lăsat România în urmă şi au căutat să-şi dezvolte o carieră în medicină peste hotare, se numără oameni talentaţi şi pricepuţi. Specialistul francez este de părere că, în timp, şi România ar putea atrage medici din alte state.
"E adevărat că Franţa e fericită să găzduiască mulţi medici români, este ceea ce numim "migraţia creierelor" din România. Mă gândesc că e o politică mult mai coordonată în Europa. Am putea echilibra asta şi de ce nu să avem o emigrare a unor medici din alte ţări europene în România?", a mai spus dr. Jaques Barrier.
Acesta este specialist în medicină internă şi totodată consultant al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Jaques Barriere a participat la atelierele de formare din cadrul "Şcolii decanilor", eveniment găzduit în acest an de Universitatea de Medicină şi Fa