Orice activitate a fost oprită luni în Israel, timp de două minute, la ora locală 10.00 (10.00, ora României), în memoria celor aproximativ şase milioane de evrei căzuţi victime ale nazismului, cu ocazia aniversării a 70 de ani de la Revolta din ghetoul de la Varşovia, relatează AFP.
Începând de duminică seara, toate posturile de radio şi de televiziune difuzau emisiuni, documentare şi filme cu mărturii ale supravieţuitorilor despre genocidul nazist.
În sunetul sirenelor, şoferii de automobile, tramvaiele de la Ierusalim, autobuzele şi pietonii s-au oprit.
În acest an, ceremoniile sunt consacrate comemorării luptătorilor din ghetoul de la Varşovia, cu ocazia aniversării a 70 de ani de la revolta împotriva naziştilor, în aprilie 1943.
Secretarul de Stat american John Kerry, aflat în vizită în Israel şi în teritoriile palestiniene, trebuia să participe luni la ceremonia de la Yad Vashem, Memorialul Victimelor Holocaustului de la Ierusalim.
Una dintre cele şase torţe aprinse pentru a marca această comemorare a fost ţinută, duminică seara, la Yad Vashem de către văduva lui Peretz Hochman, unul dintre ultimii combatanţi din ghetoul de la Varşovia, decedat săptămâna trecută la vârsta de 83 de ani.
Şeful Statului Major al armatei israeliene, generarul Benny Gantz, a plecat duminică în Polonia pentru a conduce un marş, luni, la fostul lagăr de la Auschwitz-Birkenau.
Aproape 192.000 de supravieţuitori ai Holocaustului trăiesc astăzi în Israel, potrivit unor cifre furnizate de organizaţii ale supravieţuitorilor din lagărele morţii.
În deschiderea ceremoniilor de duminică seara, la Yad Vachem, premierul Benjamin Netanyahu a afirmat că Israelul nu poate "să-şi lase soarta în mâinile altor ţări" în faţa ameninţării programului nuclear iranian.
"Noi vom aprecia eforturile comunităţii internaţionale pentru a opri programul