Ultimele apariţii ale noului lider nord-coreen, Kim Jong Un, îl arătau drept o ameninţare la adresa siguranţei internaţionale. Aspiraţiile ţării sale în domeniul nuclear au făcut ca acesta să fie luat în serios şi imaginea sa de lider autoritar să se contureze pe deplin. Dar cum de mentalitatea omului şcolit în occident s-a îmbibat acum de tradiţionalismul specific nord-corean?
Pe 19 decembrie 2011, la funeraliile tatălui său, întreaga lume avea să-l cunoască pe Kim Jong Un. Îmbrăcat complet în haine de culoare neagră, noul lider al Coreei de Nord îşi arăta adevărata faţă, după ani în care lumea exterioară Phenianului nu ştia aproape nimic despre el. Până la acel moment, singura fotografie cu acesta îl înfăţişa la vârsta de 11 ani, dar acum micul Kim a devenit stăpân peste o întreagă naţiune.
În această nebuloasă de informaţii, analiştii occidentali s-au străduit să răspundă unui flux continuu de întrebări ale căror răspunsuri încercau să evidenţieze ce fel de persoană este Kim Jong-un, un tânăr despre care nu se ştiau prea multe detalii şi care era viitorul lider nord-coreean. Toţi se întrebau dacă el va fi mai puţin autoritar decât tatăl său, iar iar mulţi experţi au spus, plini de speranţă, că acest tânăr educat în Occident va fi mai puţin autoritar şi mai înclinat spre a le oferi cetăţenilor săi mai multă libertate.
UnKimJong-untimidşipasionatdeculturaamericană
„Nimeni nu are idee ce urmează. Coreea de Nord se confruntă acum cu un vid al conducerii, în care practic un copil încearcă să conducă ţara“, spunea în decembrie 2011 Victor Cha, consilier la Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale, pentru CNN.
Aşadar, de ce mulţi au crezut despre Kim Jong-un că va fi mai bun, se întreabă jurnaliştii de la „Alaska Dispatch“.
Totul a început cu educaţia lui Kim. El a fost şcolit în Elveţia, unde a învăţat engleza, germana şi fr