Argeşenii se bucură de unele dintre cele mai mari salarii din România, însă rata ridicată a şomajului precum şi numărul scăzut al locuinţelor conectate la reţeaua de canalizare au făcut ca judeţul să ocupe doar locul nouă în topul judeţelor cu cel mai ridicat nivel de trai din România, clasament realizat de gândul.
Topul a fost întocmit pe baza unor punctaje acordate în funcţie de şapte indicatori socio-economici relevanţi, respectiv şomajul, salariul mediu net, suprafaţa spaţiilor verzi în oraşe, rata criminalităţii, gospodăriile conectate la reţeaua de canalizare, productivitatea (PIB pe cap de locuitor) şi speranţa de viaţă.
În ciuda prezenţei uzinelor Dacia la Mioveni, angajator care asigură locuri de muncă pentru peste 13.600 de argeşeni, rata şomajului din judeţ era la finele lui 2012 de 6,37%.
Totodată, peste 40% dintre gospodăriile argeşene nu erau conectate la reţeaua publică de canalizare, potrivit rezultatelor recensămânutului din 2011. Procentul este dublu faţă de cel înregistrat, spre exemplu, în Hunedoara, judeţ care a obţinut punctaje scăzute la majoritatea indicatorilor, în special la rata criminalităţii, cea mai ridicată de la nivel naţional.
(Click pentru a mări)
FOTO: gândul.info
Un locuitor din Argeş contribuie la economia locală cu peste 7.000 de euro anual, cu 200 de euro mai mult decât media naţională şi cu 4,4% mai mult decât un clujean, spre exemplu, a cărui aport este de circa 6.700 de euro.
O productivitate mare a muncii înseamnă locuri de muncă bine plătite, dar şi un mediu de afaceri competitiv. Printre giganţii care stimulează economia argeşeană se numără grupul francez Renault.
Cele patru companii care operează sub umbrela grupului francez, respectiv Automobile Dacia, Renault Mecanique, Renault Industrie şi Renault Technologie, au avut în 2011 afaceri de peste 4,2 miliarde de e