Persoanele care au rude bolnave de cancer vor putea face analize medicale pentru a vedea dacă sunt predispuse acestei boli la departamentul de Oncogenetică din cadrul Institutului Regional de Oncologie. Trei femei care au rude cu cancer la sân au efectuat investigaţiile medicale, urmând ca peste opt luni să afle rezultatul. Cancerul este o boala necruţătoare, care, în unele cazuri, poate să nu aibă vindecare.
Însă acum, această cumplită maladie poate fi depistată din timp, datorită unui proiect al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa“ (UMF). Întreaga investiţie se va ridica la zeci de milioane de euro.
„Oncogenetica este un domeniu foarte important pentru depistarea precoce a cancerului. Din păcate, în România nu se pune accent pe acest sector, care ar putea salva vieţi omeneşti. Rezultatele acestor analize sunt foarte precise, dar costurile se ridică la 20.000 de euro per pacient. Şi cu toate acestea, un studiu din Franţa arată că au fost depistate în fază incipientă mai multe cazuri de cancer, economisindu-se o mare parte din bugetul statului“, a spus prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae, rectorul Universităţii „Gr. T. Popa“.
Universitatea va achiziţiona un ciclotron, în valoare de şapte milioane de euro. Acest aparat produce izotopi radioactivi în formă brută, iar un laborator foarte complex asigură purificarea şi legarea acestui izotop de o substanţă farmacologică, care se foloseşte fie în cercetare, fie în diagnostic. Produsul final al acestui laborator este o fiolă cu o substanţă numită FDG (Fluoro-deoxy-glucose), utilizată pentru explorări metabolice cu ajutorul aparatului PET-CT, destinat depistării şi stadializării cancerului. Alături de alte spitale din Iaşi, Institutul Regional de Oncologie va deveni centru universitar, cu o Biobancă Oncogenetică şi cu un Centru de producere de izotopi radioactivi – proiecte finanţate din bu