Locul 10 în clasamentul gândul al judeţelor cu cel mai ridicat nivel de trai din Româniaeste ocupat de Iaşi, poziţia sa în top fiind asigurată, printre altele, de rata mică a criminalităţii înregistrată în regiune, de speranţa de viaţa ridicată a locuitorilor, dar şi de salariile pe care le obţin lunar angajaţii companiilor care îşi desfăşoară activitatea aici.
Astfel, pe parcursul anului 2011 în judeţul Iaşi au fost condamnate definitiv 162 de persoane la fiecare 100.000 de locuitori, numărul condamnărilor fiind acelaşi cu cel înregistrat în judeţul Olt, unul dintre judeţele cu cel mai scăzut nivel de trai din ţara noastră. Numărul celor condamnaţi definitiv este însă cu 77 mai mare decât în judeţul Ilfov, unde se înregistrează cea mai scăzută rată a criminalităţii din întreaga ţară, şi cu 207 mai mic decât cel înregistrat în Hunedoara, judeţul cu cea mai ridicată rată a criminalităţii din România.
Ieşenii sunt, totodată, unii dintre românii care trăiesc cel mai mult, speranţa lor de viaţă la naştere fiind de 73,6 ani, aceeaşi cu cea înregistrată în judeţele Buzău, Dâmboviţa, Neamţ şi Timiş. Printre românii care trăiesc mai mult decât locuitorii judeţului Iaşi se numără cei din Sibiu, Argeş, Suceava, Cluj sau Vâlcea, dar şi bucureştenii, care trăiesc în medie cu doi ani mai mult decât ieşenii.
Locuitorii judeţului Iaşi stau bine şi în ceea ce priveşte câştigul pe care îl obţin pentru munca prestată în cadrul diferitelor firme din zonă. La finele anului trecut ei primeau din partea angajatorilor un salariu mediu net de 1.411 lei, similar cu cel câştigat de braşoveni, dar cu 741 de lei mai mic decât cel câştigat de bucureşteni şi cu aproape 130 de lei mai mic decât cel înregistrat la nivel naţional.
Cu toate acestea, salariul mediu net obţinut în decembrie 2012 de către angajaţii ieşeni era cu aproape 350 de lei mai mare decât cel obţinut