Multe produse de post conţin coloranţi, conservanţi, agenţi de îngroşare şi alte substanţe deloc prietenoase cu organismul nostru. Consumate zi de zi, pe o perioadă lungă (postul Paştelui ţine şapte săptămâni!), aceste E-uri ajung să ne zdruncine sănătatea, susţine prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
E-urile dau alergii şi Alzheimer
De exemplu, E120 – acidul carminic (sau roşu carmin) este un colorant natural ce dă aspect comercial multor produse de post (pate, salam, crenvurşti vegetali etc.). E120 provine din corpul unei insecte (coşenila), deci este de provenienţă animală; în plus, este nociv, pentru că este extras printr-un procedeu ce utilizează aluminiu. Acidul carminic poate provoca alergii, rinite, astm, Alzheimer şi Parkinson, hiperactivitate, probleme de concentrare (motiv pentru care e contraindicat în alimentaţia copiilor). Iată şi alţi aditivi cu impact nefast asupra sănătăţii: E110 (Sunset yellow), un colorant cu efect cancerigen, prezent în prăjiturile şi budincile industriale. E220/ E228 – sulfiţi, conservanţi ce păstrează “prospeţimea” cartofilor deshidrataţi şi a fructelor confiate şi care pot declanşa alergii. E320 (Butilhidroxi- anisol BHA), un conservant regăsit în cartofii deshidrataţi, în supele şi sosurile instant, poate provoca diverse forme de cancer, la fel ca zaharina (E954). E621 (glutamatul monosodic MSG), care dă gust sosurilor de soia şi supelor concentrate, poate avea efecte neurotoxice. În plus, conţine mult sodiu, sursa hipertensiunii precoce (inclusiv la copii).
Grăsimile hidrogenate, otrăvuri mascate
Adevărate bombe cu otrăvuri pentru organism sunt şi sarea ori zahărul. Adăugate generos în unele produse de post, pentru a masca lipsa de gust sau chiar gustul neplăcut, acestea pot provoca “avarii” serioase în cazurile de hipertensiune şi diabe