Coreea de Nord nu are nicio şansă să câştige o eventuală confruntare militară, pentru simplul motiv că aceasta ar fi nu doar cu forţele Coreei de Sud, ci şi cu uriaşa putere a SUA.
„Cea mai grea parte a problemei este cum să întreprindem o ripostă proporţională, fără a amorsa însă un conflict general sau un asalt împotriva oraşului Seul“, afirmă Gary Samore, cel care a fost, până recent, un foarte important consilier pe probleme nucleare al preşedintelui Obama. Declaraţiile lui Samore, citat de New York Times, sunt ilustrative pentru tipul de probleme generate de evoluţiile din Coreea: pe de o parte, sunt obligatorii măsuri care să descurajeze cumva Coreea de Nord să-şi transforme retorica politică în agresiune militară reală; pe de altă parte, măsurile întreprinse pentru a descuraja Coreea de Nord trebuie să fie astfel alese încât să nu împingă Nordul spre o escaladare suplimentară a conflictului.
Statele Unite şi autorităţile sud-coreene au întreprins, în ultimele zile, mai multe măsuri menite să descurajeze Coreea de Nord. Cele două ţări au convenit deja un plan comun ce „defineşte acţiunile până la cel mai de jos nivel tactic“ şi care, concomitent, insistă asupra „consultărilor politice la cel mai înalt nivel“, în cadrul unei relaţii strategice pe care surse oficiale americane, citate de către New York Times, o numesc „alianţă“. Respectivul plan de acţiune are ca element central ideea ripostei „proporţionale“, ceea ce înseamnă „lovirea sursei oricărui eventual atac nord-coreean cu arme similare“. Sursa de presă mai sus citată face trimitere la faptul că, „dacă nord-coreenii ar bombarda cumva o insulă sud-coreeană pe care sunt amplasate instalaţii militare, aşa cum s-a întâmplat în trecut, planul cere ca Sudul să riposteze rapid cu un baraj de artilerie de intensitate similară“. În cazul acestui p