Roger Ioniţă este un meşteşugar argintar rom din Bucureşti care a participat luni, 8 aprilie, de Ziua Internaţională a Romilor, la o expoziţia de obiecte tradiţionale rome din Piaţa Muzeului.
Un grup de turişti din Germania punea întrebări despre meşteşugurile rome în Piaţa Muzeului din Cluj-Napoca. Un bărbat de vreo 40 de ani le răspundea, iar altul le traducea. Unii dintre străini au vrut chiar să cumpere coşuleţele şi obiectele din fier făcute de mâinile meşteşugarilor romi.
Unul dintre artizanii romi a venit de la Bucureşti şi a ţinut o mică demonstraţie de cum se face un inel din argint, spre încântarea nemţilor.
„Am fost şi la Dijon, în Franţa, la un târg de meşteşuguri şi am făcut demonstraţii pe viu“, se laudă Roger Ioniţă, în vârstă de 43 de ani. E bucuros şi că doi dintre băieţii săi îi calcă pe urme.
Pe lângă lingurile şi furculiţele din argint, aşezate pe standul bucureşteanului ca materie primă pentru inele, se află şi o monedă cu chipul Regelui Mihai. Pe o faţă a monedei scrie „Mihai I, Regele Românilor“ şi apare anul fabricaţiei - 1946, iar pe verso - valoare monedei: 100.000 de lei.
Moneda a apărut pe piaţă în peste 2 milioane de piese.
„O am de la un colecţionar şi nu o topesc. Am linguri şi furculiţe. Moneda asta e foarte valoroasă. Nici gând să o transform în inel. O dau cu 2 milioane“, spune Roger argintarul.
Pe site-urile de anunţuri, aceeaşi monedă costă 440 de lei, adică mai mult decât dublul preţului cerut de argintarul bucureştean.