După ce primăria le-a aprobat majorarea cu 10% a tariferelor, operatorii care se ocupă de salubrizarea străzilor din oraş vor să li se prelungească până în 2017 contractele care expiră anul acesta.
Administraţia vrea studiu de oportunitate care să-i spună cum să atribuie serviciul de salubritate stradală şi propune Consiliul Local să prelungească actualele contracte până la încheierea altelor noi, conform acelui studiu. Propunerea va fi discutată la şedinţa ordinară a forului deliberativ local de marţi.
În februarie anul trecut, fostul primar de Cluj, Radu Moisin susţinea că primăria nu poate accepta majorarea tarifelor la salubrizare stradală deoarece clujenii pot avea de suferit pentru că administraţia ar fi nevoită să reducă programul de curăţenie stradală - pe timp de vară şi iarnă, având în vedere că anual se prevăd cam aceleaşi sume la acel capitol bugetar. Mai mult, Moisin susţinea că la expirarea contractelor pentru curăţarea străzilor, primăria va lansa o nouă licitaţie pentru a obţine condiţii de preţ şi servicii mult mai avantajoase pentru clujeni. Atât vara, cât şi iarna, clujenii s-au plâns de curăţenia stradală din oraş. În fiecare iarnă, oameni au reclamat munţii de zăpadă care zac în parcările din zona centrală şi împiedică accesul maşinilor. Vara, nemulţumirile sunt aceleaşi: firmele nu fac faţă prafului şi spală superficial artere din oraş, dar încasează bani grei din bugetul local. Deşi în 2005 a atribuit contractile pentru salubrizarea străzilor din municipiu în baza unei licitaţiie publice deschide, actuala administraţie nu mai este la fel de hotărâtă că aceasta va aduce preţuri şi servicii mai bune pentru clujeni.
Cei doi operatori de salubritate care şi-au adjudecat respectivele contracte în 2005 pe o perioadă de opt ani, Rosal şi Brantner, au cerut prelungirea lor până în 2017. Ei au uzat de o clauză contractuală care dă p