Vâlcea ocupă locul 18 în clasamentul judeţelor cu cel mai ridicat nivel de trai din România, realizat de gândul. În rândul locuitorilor săi se înregistrează a doua cea mai ridicată speranţă de viaţă din ţară, dar şi a doua cea mai scăzută rată a criminalităţii. În schimb, rata şomajului este cea mai ridicată din România şi doar jumătate dintre gospodării sunt dotate cu instalaţii de canalizare.
Locuitorii judeţului Vâlcea sunt românii care trăiesc cel mai mult, după bucureşteni. Ei au parte, în medie, de o viaţă cu 5 ani mai lungă decât cei din judeţul Satu Mare, locul unde se înregistrează cea mai scăzută speranţă de viaţă la naştere din întreaga ţară, dar şi decât locuitorii judeţelor cu cel mai ridicat nivel de trai din România - Timiş, Ilfov, Sibiu, Cluj şi Prahova.
Vâlcea se clasează tot pe locul doi în clasament, după Ilfov, şi în ceea ce priveşte rata criminalităţii. În 2011, aici au fost condamnate definitiv 105 persoane la fiecare 100.000 de locuitori, cu 20 mai multe decât în judeţul Ilfov - lider al topului, dar cu 264 mai puţine decât în judeţul Hunedoara - ultimul clasat în acest caz.
(Click pentru a mări)
FOTO: gândul.info
Tot aici, angajatorii îşi plătesc personalul cu un salariu mediu net de circa 1.248 de lei, sub media naţională, şi doar cu 200 de lei mai mare decât cel câştigat de către cei mai prost plătiţi angajaţi din România, locuitorii judeţului Harghita. Chiar şi aşa, găsirea unui loc de muncă în Vâlcea este o sarcină dificilă pentru mulţi dintre locuitorii judeţului, având în vedere că aici se înregistrează cea mai ridicată rată a şomajului din România, de 10,48%.
Totodată, unul dintre marii jucători de pe piaţa locală, combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea, se află acum în incolvenţă, iar conducerea acestuia a decis concedierea a peste 1.000 de angajaţi.
Nici condiţiile în care locuie