Lacul de acumulare din amonte de Barajul Porţile de Fier I a fost golit, în condiţiile în care prognozele arată creşteri ale debitelor Dunării, fiind aşteptate viituri pe fluviu, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Sistemului de Gospodărire a Apelor Române Mehedinţi, Magda Dincă, din informările transmise luni de Hidroelectrica reiese că la Barajul Porţile de Fier I debitele erau de 11.750 mc/s, în timp ce la Barajul Porţile de Fier II debitele erau de 11.613 mc/s, fapt care a impus golirea lacului de acumulare din amonte de Barajul Porţile de Fier I.
"Conform Convenţiei încheiate între România şi Republica Federală Iugoslavia în 1998, la debite mari, fluviul Dunărea funcţionează la regim natural de curgere, adică lacul este golit pentru a prelua şi a tranzita întreaga cantitate de apă care intră în ţară", a explicat Magda Dincă.
Şeful Biroului pentru Siguranţa Navigaţiei din cadrul Căpităniei Zonale Drobeta Turnu Severin a precizat corespondentului MEDIAFAX că debitele crescute nu au creat probleme de navigaţie pe fluviu, în zona de jurisdicţie a Căpităniei Drobeta Turnu Severin, adăugând că în zilele următoare se aşteaptă o viitură pe fluviu.
"Problemele sunt legate la ora actuală de golirea lacului de acumulare de la Porţile de Fier I, întrucât se aşteaptă viitură atât de pe afluenţii din Serbia, cât şi din Austria şi Bulgaria", a spus Genovu.
Măsura golirii lacului de acumulare din amonte de Porţile de Fier I este luată, potrivit convenţiei dintre România şi Serbia, pentru a se menţine cota de deversare la valori normale şi pentru a se evita inundaţiile.
Luni, la intrarea în ţară fluviul Dunărea avea un debit de 11.500 mc/s, în condiţiile în care valoarea normală pentru luna aprilie este de 7.900 mc/s.
Hidrologii au emis o avertizare cod portocaliu pe Dunăre, între Porţile de Fier ş