Cel mai scăzut nivel de trai din România se înregistrează, potrivit clasamentului realizat de gândul, în judeţul Vaslui. Printre problemele acestei regiuni se numără contribuţia redusă pe care o vor avea anul acesta locuitorii săi la economia locală, numărul mic de gospodării ce dispun de instalaţii de canalizare şi rata mare a criminalităţii. Cei din judeţul Vaslui sunt, totodată, unii dintre cei mai prost plătiţi angajaţi din România şi au o speranţă de viaţă redusă.
Contribuţia locuitorilor judeţului Vaslui la economia locală va fi în 2013, potrivit estimărilor Comisiei Naţionale de Prognoză, cea mai scăzută din România. Valoarea indicatorului PIB pe cap de locuitor va ajunge la 2.835 de euro şi va fi cu peste 7.100 euro mai mică decât cea din Timiş şi din Bucureşti - lideri în top la acest capitol.
În această zonă a României procentul gospodăriilor dotate cu instalaţii de canalizare este unul dintre cele mai scăzute din ţară. Vasluiul se află pe penultimul loc la nivel naţional în această privinţă, având în vedere faptul că doar 35,1% dintre locuinţele populaţiei din regiune sunt dotate cu băi. Spre comparaţie, în Bucureşti şi în Braşov peste 85% dintre gospodăriile locuitorilor dispun de instalaţii de canalizare.
(Click pentru a mări)
FOTO: gândul.info
O altă problemă a traiului în acest judeţ este reprezentată de rata mare a criminalităţii din regiune. În 2011, spre exemplu, aici au fost condamnate definitiv 308 persoane la fiecare 100.000 de locuitori, peste media naţională şi cu doar 61 mai puţine decât în Hunedoara - judeţul unde s-a înregistrat, în aceeaşi perioadă, cea mai ridicată rată a criminalităţii din România.
Vasluienii nu întâmpină probleme foarte mari atunci când sunt în căutarea unui nou loc de muncă, dar odată angajaţi devin unii dintre cei mai prost plătiţi salariaţi. La finalul anului trecut, spr