Cele mai scumpe şi cele mai puternice trei tractoare vândute anul trecut în România au fost modele produse de giganţii industriei - John Deere, New Holland şi Claas -, potrivit informaţiilor colectate de ZF din piaţa de profil. Indiferent de tehnologia pentru care au optat fermierii, fie că a fost vorba de cea italienească, germană sau americană, aceşti „monştri“ ai câmpului au scos din conturile agricultorilor cel puţin 250.000 de euro. Un astfel de tractor costă cât un bolid de şosea produs pe exclusivistele linii de producţie ale fabricii Lamborghini din Sant’agata Bolognese sau ale celei Ferrrari din Maranello.
Ca şi în cazul maşinilor de lux, pe piaţa tractoarelor diferenţa dintre vârfuri de gamă, precum Claas Xerion 5000, John Deere 9560R sau New Holland T9, şi restul plutonului este făcută de preţurile prohibitive pentru cea mai mare parte a bazei de clienţi sau de puterea mare dezvoltată de adevăratele „uzine“ care se află sub capotele unor astfel de utilaje.
Asemănările între bolizii de şosea şi tractoarele de mare putere se opresc însă aici având în vedere că fermierii sunt interesaţi mai degrabă de cât de rapid şi eficient pot lucra utilajele pământul şi mai puţin de numărul de priviri pe care le atrag.
În România fermierii care îşi pot permite şi au în parcul de utilaje tractoare ce pot dezvolta peste 500 de cai-putere pot fi număraţi pe degete. Aceste tractoare îşi arată adevăratele calităţi numai atunci când se află în ferme de cel puţin 7-8.000 de hectare.
În agricultura românească ferme de mari dimensiuni, locuri de „joacă“ ideale, pentru astfel de utilaje au numai jucători precum Culiţă Tărâţă, Adrian Porumboiu, Mihai Anghel, Jihad El Khalil, Ştefan Poienaru sau Sorin Stănescu. Din spate vin însă alţi agricultori care îşi consolidează suprafeţele şi care ar putea în anii următori să intre în aceeaşi