Nici urgenţele stomatologice nu mai sunt gratuite, medicii dentişti rămânând fără contract cu CJAS în aprilie, după ce, în martie, pentru fiecare cabinet s-au alocat în medie 400 lei.
Puţinii bani care se alocă de câţiva ani buni sectorului de medicină dentară au fost sistaţi, cel puţin pentru luna aprilie Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate înştiinţând cabinetele că nu există fonduri, prin urmare nu se mai încheie acte adiţionale. Nimeni nu poate spune ce se va întâmpla în restul anului, pentru că, în normele la contractul pentru 2013, cabinetele stomatologice încă figurează. În luna martie, cabinetelor aflate încă în contract cu CJAS li s-a alocat o sumă totală de 10.000 lei, o treime din suma repartizată cu o lună înainte. Banii pe care stomatologii trebuie să-i drămuiască o lună întreagă nu ajung, în fapt, nici măcar pentru un pacient, dacă este nevoie de mai multe şedinţe. Tocmai acesta este motivul pentru care medicii i-au folosit cu precădere pentru intervenţiile de urgenţă la copii, după cum rezultă din raportări, spune directorul pentru relaţii contractuale din cadrul CJAS, Sorina Oancea.
„Suntem stupefiaţi de această măsură luată, prin care practic se lasă în aer asigurarea urgenţelor. Astfel, tratamentele stomatologice la copii sau la vârstnici sunt tratate ca moft, pur şi simplu. Văd că ne cheamă miercuri la o şedinţă, la Bucureşti, dar nu ştiu ce se mai poate face, pentru că niciodată punctul nostru de vedere n-a fost ascultat. Noi am tot avertizat că se va ajunge aici, dar nu ne-a luat nimeni în seamă”, a declarat preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti, stomatologul Doru Coca.
Din banii alocaţi nu se asigurau, oricum, decât o infimă parte din urgenţe. Deşi stomatologii se plâng de fondurile insuficiente de aproape 10 ani, în aceste momente au ajuns să regrete vremurile când fiecărui cabinet i se repartizau, în medie,