Analiștii au găsit răspunsul la întrebarea de ce centriștii și-au menținut popularitatea: Bulgaria rămâne o insulă de stabilitate financiară.
Jurnal de corespondent despre campania electorala din Bulgaria, unde vor avea loc alegeri ancipate în curind şi unde partidul premierului, care a fost dat jos de protestele populare, continuă să se bucure de cea mai mare popularitate. Petiu Petkov încearcă să găseasca explicatii:
La o lună înainte de alegerile anticipate, centriștii din partidul „Cetățenii pentru dezvoltarea europeană a Bulgariei” [GHERB] conduc în anchete cu un avantaj confortabil în fața foștilor comuniști. Alegătorii nu par impresionați de faptul că liderul stângii, Serghei Stanișev, este și președinte al Partidului socialiștilor europeni – cel mai înalt post de partid ocupat vreodată de un bulgar după Gheorghi Dimitrov, instalat de Stalin în fruntea Cominternului.
După câteva săptămâni de tăcere, ex-premierul Boiko Borisov a apărut la Conferința naționala a partidului în compania unor lideri ai dreptei europene precum Antonio Lopez, Joseph Daul și Mesut Yalmaz. El a promis celor 15000 de participanți adunați în cea mai mare sala sportivă din Bulgaria – „Arena Armeeț” că va câștiga alegerile.
Analiștii au găsit răspunsul la întrebarea de ce centriștii și-au menținut popularitatea și după demisia lui Borisov în indicatorii macroeconomici.
Pe fundalul crizei financiare care a lovit Cipru și amenință Grecia, Slovenia și alte țări din sudul continentului Bulgaria rămâne o insulă de stabilitate financiară. Deficitul de cont curent în finele anului va fi cel mai probabil zero ci nu 2,8% din PIB așa cum au fost previziunile cu 6 luni în urmă. Aprecierea aparține noului ministru de finanțe Kalin Hristov. Se conturează o inflație de numai 1,7% - cu jumătate de procent mai mică de cea prevăzută în Legea bugetului.