Conducerea ArcelorMittal Galaţi anunţă că unitatea siderurgică nu va mai putea funcţiona multă vreme în condiţiile actuale, generate de costurile energiei, costuri care au crescut în ultimii patru ani cu 25 de milioane de euro, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Potrivit conducerii combinatului gălăţean, piaţa energiei electrice ar fi influenţată de politicile duse de către autorităţi în legătură cu certificatele verzi pentru energia regenerabilă, dar şi din cauza unei pieţe distorsionate şi nepredictibile.
Directorul general al ArcelorMittal Galaţi, Bruno Ribo, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că sistemul de subvenţii pentru producătorii de energie din surse regenerabile afectează preţul energiei cumpărate de către marii consumatori. Dacă acest lucru va continua, avertizează reprezentantul companiei, atunci activitatea siderurgică la Galaţi devine nesustenabilă.
"Pentru modernizarea sistemului de energie din România a fost creat un sistem de subvenţii, de subsidii, aşa-numitele certificate verzi care să ajute energiile regenerabile. Acest sistem este unul bun, pentru că pe termen lung este bine ca România, ca orice altă ţară europeană, să aibă o parte din energie produsă prin mijloace regenerabile. Însă acest sistem de subsidii generează distorsiuni majore care îi afectează pe marii consumatori. Nivelul de subvenţii este prea mare. Preţul crud al energiei se află undeva la 180 lei pe megawatt. De fapt, preţul real plătit de noi este de 320 de lei. Ceea ce este în plus a fost mărit de trei - patru ori în ultimii ani şi va continua să crească. Mare parte din clienţii noştri sunt din afara ţării, iar concurenţii noştri sunt din Ucraina, Rusia şi Turcia. Producătorii din aceste ţării nu suportă taxe suplimentare. Marele pericol este că noi nu putem pune aceste taxe în preţul pentru clienţi", a declarat Ribo.
Acesta a mai spus