Nivelul crescut al apelor Dunării pune deja în pericol oraşul Cernavodă, unde mai multe locuinţe şi curţi, amplasate pe malul Canalului Dunăre- Marea Neagră, sunt deja inundate. Sursa: Feri Predescu
1 /.
Pe lângă ploile abundente din ultimele zile, localnicii mai au un necaz. Creşterea rapidă a debitului Canalului Dunăre-Marea Neagră a provocat defecţiuni la o conductă de evacuare a apei, care nu mai funcţiona în parametric normali.
“De fapt această conductă a fost defectă încă de la amplasarea ei în urmă cu doi ani, cedează la îmbinare şi, în loc să pompăm apa în Canal, practic o pompăm în interior, cu alte cuvinte ne inundăm singuri", explică viceprimarul oraşului Cernavodă, Ecrem Suliman.
Aşa că apele i-au luat pe locuitori din două părţi, de la ploi şi din pământ unde se infiltrează prin creşterea nivelului Dunării. În mai multe gospodării şi o parte din piaţa veche a oraşului apa a ajuns până la genunchi. Oamenii şi-au scos la uscat mobila şi covoarele şi aşteaptă retragerea apelor.
“Pentru a-i feri pe locuitorii din vecinătatea Canalului de alte posibile inundaţii, primăria Cernavodă a izolat zona cu 200 saci de nisip şi a ridicat un dig de pământ cu o înălţime de 5 metri, în dreptul caselor", spune purtătorul de cuvânt al primăriei, Sorina Popa.
Centrala Nucleară a trimis două pompe, pompierii de la ISU Dobrogea alte două şi împreună cu ce mai are şi primăria, oamenii încearcă să scape de inundaţii.
Acum apele fluviului au atins cota de atenţie, dar teama cea mare a localnicilor este să nu treacă peste cota de pericol, cum s-a întâmplat în alţi ani când toată jumătatea de jos a oraşului a fost cuprinsă de ape.
În restul localităţilor riverane Dunării din judeţul Constanţa, nivelul crescut al fluviului a provocat inundarea a sute de hectare de terenuri agricole.