Aveţi un apartament în staţiunea Mamaia? Începând din acest an, veţi plăti o taxă de 100 de lei. 30 de lei vor ajunge direct în bugetul Primăriei Constanţa, iar restul de 70 la asociaţiile de promovare a turismului, entităţi private formate din hotelieri, în majoritate. Aceştia vor folosi sumele pentru a face reclamă staţiunii şi să participe la târgurile de profil.
Primarul Mazăre a explicat de ce această taxă va fi impusă şi persoanelor fizice, atât celor care deţin apartamente şi care le închiriază, cât şi celor care locuiesc în ele. ”Dacă piaţa imobiliară în România scade, în Mamaia creşte. Asta nu este întâmplător, ci este rodul unui efort de promovare la care trebuie să participe şi domnii”, a spus primarul Radu Mazăre. De această taxă nu vor scăpa nici cei circa o mie de agenţi economici din staţiune, dar şi din Satul de Vacanţă. Ei vor plăti până la 4.000 de lei pe an (în cazul hotelurilor, cluburilor şi cazinourilor). Unităţile de alimentaţie publică din cadrul hotelurilor, restaurantele, barurile, fast-food-urile, cofetăriile şi patiseriile vor achita câte 3.500 de lei. Nu vor scăpa nici farmaciile, sălile de jocuri, atelierele foto şi spălătoriile auto, care vor vira câte 2.000 de lei. Între 400 şi 1.000 de lei vor plăti comercianţii ambulanţi, în funcţie de amplasament.
Amenzi şi un dosar cu acte
Pentru a plăti taxa, toţi cei care o datorează trebuie să facă un drum până la Serviciul de Taxe şi Impozite al primăriei şi să depună un dosar întreg cu acte. Cine nu plăteşte până la termenul stabilit va plăti majorări de întârziere în cuantum de 2% pentru fiecare lună sau fracţie de lună, potrivit dispoziţiilor legale în vigoare în materie fiscală. Depunerea peste termen a declaraţiilor, nedepunerea acestora, depunerea declaraţiilor cu informaţii eronate sau nedeclararea în termen de 30 de zile a modificărilor intervenite care conduc la rec