Un băimărean lucrează pentru NASA şi a făcut parte din echipa celebrei misiuni Curiosity, care a trimis un robot pe Marte I În 2003 a fost lansat pe Marte şi un DVD cu numele absolvenţilor din prima promoţie a Colegiul Naţional „Vasile Lucaciu”.
În 2011, sonda Mars Science Laboratory (MSL), cum se numeşte oficial roverul Curiosity – cel mai sofisticat vehicul terestru care a circulat vreodată în afara Pământului, a ajuns pe Marte! De atunci, acesta a trimis pe Pământ peste 49.000 de fotografii şi a aflat că în craterul „Gale“ ar fi existat viaţă microbiană în trecutul îndepărtat al planetei. Robotul a căutat ingredientele chimice principale pentru susţinerea vieţii, indicele descoperit de acesta arată că pe Marte a existat apă. „Curiosity” a fost catalogată drept cea mai de succes misiune NASA.
Puţini ştiu însă că, în spatele ei, s-a aflat şi un băimărean: Mihai Florian. O poveste de succes, păstrată până acum sub tăcere datorită modestiei specifice oamenilor mari. Realizarea a ieşit la iveală abia săptămâna trecută, la aniversarea a 50 de ani de la înfiinţarea Colegiului Naţional „Vasile Lucaciu”, pe care Florian l-a absolvit ca şef de promoţie.
Povestea sa a continuat în stil hollywood-ian. A absolvit Universitatea Politehnică din Bucureşti, tot ca şef de promoţie, apoi cursurile masterale ale Universităţii „California Institute of Technology“, în Statele Unite ale Americii. Datorită rezultatelor sale, dascălul său îndrumător l-a invitat să lucreze alături de el pentru un laborator afiliat NASA. Astfel că, de circa patru ani, e implicat în programarea celor mai importante proiecte care au ca destinaţie finală NASA.
Unul dintre cele mai importante proiecte la care a participat este chiar «Curiosity». Când vine vorba de aportul său la această misiune, Florian spune modest că nu e doar aportul său, ci a înt