Combinaţii ciudate, „anti-radar“, „anti-poliţie“, „SRI-istice“, personalizate, puţin obscene şi cât mai uşchite. Când vine vorba despre alegerea plăcuţelor de înmatriculare, odată ajunşi la ghişeul Direcţiei Înmatriculări Permise (DRPCIV), inventivitatea şi imaginaţia şoferilor nu are limite.
Cu toate acestea, oferta nu este întotdeauna pe măsura cererii, căci 160 de combinaţii, trecute într-un dicţionar statuat la nivelul Direcţiei, sunt restricţionate sau interzise.
Anul trecut, în Capitală, au fost atribuite 19.000 de combinaţii - numere la rând, şi 51.000 de combinaţii - numere preferenţiale. Asta în condiţiile în care parcul auto din Bucureşti a ajuns la 870.000 de vehicule înmatriculate.
Apetenţa bucureştenilor pentru combinaţiile „de efect“ s-a intensificat din 2009, atunci când Bucureştiul a trecut la plăcuţele de înmatriculare formate din trei cifre, întrucât combinaţiile cu două cifre erau aproape epuizate.
„S-a luat această decizie, deoarece Bucureştiul se apropia de limita maximă de combinaţii. În momentul de faţă, combinaţiile posibile sunt de peste zece ori mai mari decât parcul de autovehicule înmatriculat în Capitală“, spun oficiali din cadrul Direcţiei Înmatriculări Permise.
85 de lei, numărul preferenţial
Acum, marea majoritate a celor care se prezintă la ghişeu solicită un număr preferenţial, pentru care scot din buzunar 85 de lei. Există şi varianta ca numărul să fie ales aleatoriu, de calculatorul din baza Direcţiei, în acest caz şoferul fiind nevoit să scoată din buzunar doar 40 de lei.
„Pentru situaţia în care se acordă un număr aşa-zis la rând, calculatorul alege ceea ce are el disponibil în lista de aşteptate. În acest caz, operatorul nostru nu poate interveni în alegerea combinaţiei de litere. Oamenii au oarecare surpriză în momentul în care văd combinaţia