Farmaciile mici de cartier pierd lupta cu marile lanțuri farmaceutice. Și asta pentru că banii pentru medicamentele compensate și gratuit ajung mult prea târziu de la Casă Națională de Sănătate. În aceste condiții micile farmacii nu au cum să supraviețuiască și se văd nevoite să vândă. Doar în ultimii 2 ani, 30 la sută din farmaciile independente din Cluj au fost vândute către marile lanțuri de farmacii.
Casa Națională de Asigurări de Sănătate deconta către farmacii băii pentru medicamentele compnsate și gratuite abia după un an. Aceste termenele mari de platÄ , au dus farmaciile mici, de cartier, din Cluj-Napoca la faliment. "Aproximativ 30% dintre farmaciile independente au fost înstrăinate, pentru că au probleme", spune preşedintele Colegiului Farmaciştilor din Cluj-Napoca, Speranţa Iacob.
Farmaciile îşi primeau până acum banii pentru medicamentele gratuite şi compensate eliberate pacienţilor într-un termen de 210 zile. "Farmaciile, atunci când sunt în imposibilitate de plată și nu-și pot continuă activitatea, care este de fapt faliment, ele sunt acaparate, vândute operatorilor mai mari de pe piață farmaciilor", spune Iacob.
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a micșorat termenele de plată către farmacii. Autoritățile susțin că noul contract prevede cÄ banii vor ajunge la farmacii în maxim 60 de zile
"Potrivit noului Contract Cadru, decontarea pentru activitatea curentă a anilor 2012-2013 se efectuează în ordine cronologică, până la 60 de zile calendaristice de la data verificării prescrierii medicamentelor de către CAS Cluj", spune purtătorul de cuvânt al CJAS Cluj, Crina Grozav.
Farmaciștii clujeni susțin că din cauza schimbării termenelor de plată ar putea exista o aglomerare a deconturilor, în toamnă. "Deocamdată e o măsură care e doar pe hârtie, o vedem în contract, sperăm să fie pusă şi în practică,