Societatea civilă şi revoluţionarii din Timişoara s-au declarat revoltaţi, după ce reprezentanţii Mitropoliei Banatului au luat decizia de a înlocui faimoasele trepte pe care au murit oameni în decembrie 1989.
Mitropolia Banatului a luat toate autorizaţiile pentru lucrarea de înlocuire a treptelor catedralei şi a avut grijă să primească şi finanţare de la Consiliul Local, care va plăti jumătate din costurile lucrărilor, ridicate la un total de 100.000 de euro, fără TVA. Singurul lucru pe care Mitropolia nu l-a făcut a fost să îi consulte pe timişorenii pentru care treptele catedralei au devenit un simbol al Revoluţiei din 1989. Este locul unde au fost împuşcaţi primii români, pe 17 decembrie, acum 23 de ani.
Revoluţionarii susţin că au fost puşi în faţa faptului împlinit. Vechile trepte de mozaic au fost deja îndepărtate, urmând să fie montate, după o viziune nouă, trepte din piatră de andezit.
„Treptele de la catedrală au devenit un loc simbolic pentru timişoreni. Aici este vorba de morală creştină. Ştim că s-au făcut greşeli în 1989, când, la ordinul Mitropolitului, s-au închis uşile bisericii, pentru ca tinerii să nu aibă unde să intre. A fost vorba de un ordin politic, iar Mitropolitul şi-a asumat acest gest. Înlocuirea treptelor ţine tot de buna-credinţă. Nu poţi să îţi baţi joc de locurile sacre, cum sunt treptele pe care s-a vărsat sânge. Noi am fost luaţi prin surprindere şi nici nu am avut timp să reacţionăm. Îmi pare rău să o spun, este un sacrilegiu de face Mitropolia“, a declarat Virgil Hosu, preşedintele Asociaţiei ALTAR 1989.
„Trebuie să ne păstrăm memoria“
Lucrările de la Catedrală au atras şi atenţia reprezentanţilor societăţii civile din Timişoara. „Catedrala este un monument istoric de categoria I, cu tot cu trepte. Trebuie să avem mare grijă de patrimoniul urban. Nu aveau voie să facă această schimbare. N